You are currently viewing Dışişleri memuru olmak için başvurular bundan böyle yalnız elektronik ortamda yapılacak

Dışişleri memuru olmak için başvurular bundan böyle yalnız elektronik ortamda yapılacak

Diğer kurumlarda olduğu gibi, dışişleri bakanlığında da, kariyer memuriyetine girmek için açılan sınavlara başvurular bugüne kadar geleneksel yöntemlerle yapılıyordu. Her adayın, başta nüfus cüzdanı sureti ve üniversite diploması olmak üzere, tüm başvuru belgelerini Noterde onaylatmalarını, sonra da gerekli belgeler ve dilekçeyle birlikte başvurularını bakanlığa bizzat yapmalarını istiyorduk. Bundan dolayı yüzlerce genç, toplam binlerce belgeyi onaylatmak için Noterlerde saatlerini geçirirler ve yüksek harçlar ödeyerek başvuru belgelerini toplamaya çalışırlardı.

Bu yıldan itibaren bu uygulamayı tamamen değiştiriyoruz. Artık hiç bir adaydan belgelerini başvuru aşamasında onaylatmalarını istemeyeceğiz; ayrıca başvuru için bakanlığa gelmelerini de şart koşmayacağız. Sınava girmek isteyen adaylar, gerekli alan bilgilerini Bakanlık web sitesine eklenen bir modüle kaydedecekler, duyuruda belirtilen belgeleri de aynı sayfaya yüklediklerinde başvuru işlemi tamamlanmış olacak. Dolayısıyla hem belge toplamak kolaylaşacak, hem de Türkiye’nin dört bir yanından gençler bu belgeleri elden teslim etmek için Ankara’ya gelmek zorunda kalmayacaklar. Giriş sınavına başvuruyu kolaylaştırarak aday kabul aşamasında uyguladığımız KPSS puanı alt sınırını da aşağıya çekme imkanımız olabilecek.

Diğer kamu kurumlarında benzer bir uygulama var mı, bilmiyorum. Ancak biz dışişleri bakanlığı olarak geçtiğimiz yıl açtığımız sınavlardan birinde gelişmiş bilişim alt yapımızdan yararlanmış ve bundan oldukça olumlu sonuçlar almıştık. Şimdi geçen yılki denememizi yaygınlaştırmayı ve 2010 yılından itibaren tüm sınav başvurularını tamamen elektronik ortama taşımayı amaçlıyoruz. Bu uygulama, yalnız başvuran gençlerimize büyük bir kolaylık sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda adayların sınava davet edilmesinde ve başvuruların değerlendirilmesinde de bakanlığın işini büyük ölçüde hafifletecek.

Temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 12 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan yeni Teşkilat Yasamız ile artık dışişleri bakanlığında kariyer memurluğu sınavlarına girebilecek aday yelpazesi de genişledi. Siyasal bilgiler, hukuk, işletme ve iktisat gibi dallar dışında tarih, psikoloji ve halkla ilişkiler gibi bölüm mezunları da artık meslek memurluğu sınavına girebilecekler. Ayrıca, sosyal bilimlerin her hangi bir dalında dört yıllık üniversite eğitimi alan gençler de, eğer uluslararası ilişkiler, hukuk veya ekonomi gibi dallarda yüksek lisans eğitimi yaptılarsa meslek memurluğu sınavı için başvuruda bulunabilecekler.

Bu yıldan itibaren sınavlara katılacak aday sayısını da arttırmayı planlıyoruz. İki yıl önce 300, geçtiğimiz yıl da 400 adayı meslek memurluğu sınavına davet etmiştik. Bu yıldan itibaren yazılı sınav öncesinde çoktan seçmeli bir eleme sınavı da düzenlemeyi öngördüğümüz için bundan böyle daha çok sayıda gencimize sınava katılma imkanı sağlamış olacağız.

Geçtiğimiz eğitim döneminde çeşitli üniversitelerde diplomasiye ilgi duyan çok sayıda gencimizle bir araya gelmiş, kendileriyle diplomasi mesleği, bakanlığa giriş ve meslekte ilerleme konularında sohbet etmiştim. Özellikle son yıllarda yürütülen aktif dış politikamızın bakanlığımıza ilgiyi arttırdığını ve daha çok sayıda gencin diplomat olmak istediğini görmek beni mutlu etmişti. Bu toplantılarda dışişleri sınavlarına hazırlık konusunda bazı tavsiyelerde bulunmuş, gençlere sınavlar için çalışmaya mümkün olduğunca erken başlamalarını önermiştim.

Teşkilat Yasası 12 Ağustosta yürürlüğe girdikten sonra aynı ayın sonuna doğru, meslek memurluğu ile konsolosluk ve ihtisas memurluğu sınavlarının duyurularını yayınlamayı düşünüyoruz. Eleme sınavı niteliğinde gerçekleştirilecek olan çoktan seçmeli sınavı da eylül ayında yapabileceğimizi umuyorum. Dolayısıyla, mesleğimize ilgi duyan gençlerimize şimdiden, başta siyasi tarih, hukuk ve ekonomi olmak üzere sınav konularında çalışmaya başlamalarını tavsiye ederim.

Ama lütfen unutmayın; e-Devlet çalışmalarına katkı sağlamak ve başvuları daha süratli değerlendirebilmek amacıyla artık dışişleri bakanlığına sınav başvuruları yalnız elektronik ortamda yapılabilecek. Eğer bilgisayar kullanımında kendinizi iyi hissetmiyorsanız, biraz gayret göstermenizi ve sınav duyurusu yapılıncaya kadar bu konuda deneyim kazanmanızı öneririm.
.

Leave a Reply