You are currently viewing KamuNet: Kamu Kurumları Bilgi Sistemi

KamuNet: Kamu Kurumları Bilgi Sistemi

Meslek hayatımda bilişimden her alanda etkin bir şekilde yararlanılması gerektiğini savundum. Dışişleri Bakanlığı olarak da bugüne kadar teknolojik altyapımızı sürekli geliştirmeye gayret ettik. Bakanlıkta kullandığımız bazı uygulamalara ilişkin bilgileri paylaşırken bunların günlük çalışmalarımızı nasıl kolaylaştırdığını ve vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetin kalitesine olumlu katkısını örneklerle anlatmaya çalıştım.

Hatırlarsınız, blog yazılarımda Bakanlığımızda aralıksız olarak sürdürdüğümüz bu çalışmaların diğer kamu kurumlarıyla entegrasyon sağlanmadığı sürece etkisinin sınırlı olacağını da ifade ettim. Dışişleri Bakanlığı kamu kurumlarından yalnız biri. Birçok iş sürecinde diğer kurumlarla birlikte zincirin halkalarını oluşturuyoruz. Örneğin, vize işlemlerinde Bakanlığımızın yurtdışı temsilciliklerince alınan başvurular ancak İçişleri Bakanlığı sistemi sorgulandıktan sonra sonlandırılabiliyor. Askerlikle ilgili işlemler için Milli Savunma Bakanlığı’yla, vatandaşlık işlemlerinin önemli bir bölümü için ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’yle yakın mesai yapıyoruz. Resmi yazışmaları da düşündüğümüzde yüzlerce kamu kurumuyla bağımız bulunuyor.

Öncelikli olarak Konsolosluk.net, e-Vize ve BelgeArşiv gibi uygulamalarımız çerçevesinde ilgili kurumlarla entegre olduk. Entegrasyon konusunda bulunduğumuz seviyeye ulaşmamız uzun ikili ve çok taraflı toplantılar ile ilgili kurum uzmanlarının birlikte gerçekleştirdikleri aylar, bazen yıllar süren çalışmalar sonucunda mümkün olabildi.

Bakanlık olarak bilişim alanında bilgi ve tecrübe birikimimizi diğer kamu kurumlarıyla paylaşmayı ve böylece kamu kurumları arasında e-entegrasyonun daha da derinleşmesine katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Buna yönelik ilgili kamu kurumlarının bilişim yöneticilerinin katılımıyla çeşitli sunumlar gerçekleştirdik. Bazı uygulamalarımızı talep eden kurumlara verdik. 

Benzer şekilde, bazı kurumlarımız ikili entegrasyon yoluyla DışNet olarak adlandırdığımız Dışişleri Bakanlığı Bilgi Sisteminin bazı modüllerine erişebilir hale geldiler. Merkez birimlerimiz ile yurtdışı temsilciliklerimizin veri girişleriyle oluşan DışNet diğer kamu kurumlarının ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri içeriyor. 

Son olarak, bu çalışmalarımızı bir kaç adım daha öteye taşıyarak “Kamu Kurumları Bilgi Sistemi”ni geliştirdik. Buna KamuNet adını verdik. KamuNet kamu kurumlarının ortak bir havuzda bilgi paylaşımını sağlamayı amaçlıyor. DışNet’in altyapısını kullanarak geliştirdiğimiz KamuNet ilk aşamada DışNet içinde yer alan bazı modülleri içeriyor.

Prensip olarak tüm kamu kurum görevlilerinin kullanımına açık olmakla birlikte sisteme erişim Bakanlığımız ile ilgili kurum arasında bu sistemin kullanım esaslarını belirleyen bir protokolün imzalanmasından sonra mümkün olabiliyor.

Kamu kurumlarını ilgilendiren konulardaki duyuru metinlerinden ortak sınav başvuru sistemine;  Devlet Başkanı, Meclis Başkanı, Hükümet Başkanı ve Bakan seviyesindeki ziyaretler ile yine bu seviyelerde katılım sağlanan toplantıların kayıt altına alınarak kullanıcıların bilgisine sunulduğu modülden Bakanlık ihalelerinin duyurulduğu modüle; yurtdışında bulunan Türk derneklerine ve şirketlerine ilişkin verilerin kayıtlı olduğu modüllerden elektronik kütüphaneye ve dünya ülkeleriyle ilgili zengin veritabanlarına kadar birçok modülü ortak kullanıma sunan KamuNet’in zaman içerisinde diğer kamu kurumlarının da içerik katkılarıyla daha da zenginleşmesini hedefliyoruz.

KamuNet kullanıcıları internet erişiminin olduğu her yerden, kullanıcı adı ve şifreleriyle sisteme girebiliyorlar. Gerekli güvenlik testlerinden geçen uygulamada yer alan veriler gizlilik içermemekle birlikte verilerin kullanımı konusunda ilgili kurumlarla Bakanlığımız arasında imzalanan protokoldeki hususlara uyulması gerekiyor.

KamuNet sayesinde kurumlar arasında resmi yazışma gerektiren ve çoğu zaman karşı tarafa ulaştığında güncelliğini yitirmiş olan bilgileri içeren paylaşımın bundan sonra anlık olarak ve herhangi bir yazışma yapılmadan gerçekleşmesini sağlamış oluyoruz. Üstelik, bu ortak platformda aynı konu üzerinde çalışan kurumların ortak notlar ve raporlar oluşturması da mümkün.

Esasen, asıl hayalimiz ve hedefimiz tüm kamu kurumlarının sanal ortamda aynı ofis içinde çalışıyormuşçasına entegre olmaları. Fiziksel belge üretimi ve paylaşımı yerine sistemler üzerinden haberleşen ve bilgi paylaşımında bulunan kurumlar. KamuNet’in bu yolda atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan, ülkelerin e-devlet gelişmişlik seviyesini ölçen Birleşmiş Milletler verilerine baktığımız zaman daha katetmemiz gereken uzun bir mesafenin olduğunu anlıyoruz. 193 ülkenin değerlendirildiği bu raporlara göre Türkiye’nin, 2005 yılında 60. sırada yer alırken, 60-80 aralığında inişli ve çıkışlı bir yol izleyerek 2014 yılına gelindiğinde 71. sıraya gerilediğini üzülerek görüyoruz. Yapılan tüm çalışmalara rağmen diğer ülkelerin hızına yetişip, bunu aşamadığımız sürece sıralamada daha da geriye düşmemiz kaçınılmaz olacak.

e-Devlet konusu ülkemizde çeşitli kurumlar arasında yetki paylaşımıyla yönetilmeye çalışılıyor. İdaresi kolay olmayan mevcut yapı nedeniyle bu alanda gelişimimiz potansiyelimizi maalesef yansıtmıyor. Halbuki e-Devlet alanında gerçekleştireceğimiz bir sıçrama bize ülkemizin “muasır medeniyetler seviyesine ulaşma” hedefini gerçekleştirme yolunda ciddi bir avantaj sağlayabilir.

 

Bir yanıt yazın