Yurt dışında 6 milyonun üzerinde vatandaşımız yaşıyor. Vatandaşlarımız Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her köşesine yerleşmiş durumdalar.
Yurt dışında yaşamak çeşitli fırsatlar sağlayabildiği gibi bazı zorluklar da içerebiliyor. Örneğin, Türkiye’ye olan mesafe ve yurtdışında geçirilen süre uzadıkça vatandaşlarımızın ülkemizle bağlantılı alışkanlıkları özleme dönüşebiliyor.
Türkçe konuşan birini duyduğunda heyecanlanmak, Türk beyaz peyniri sattığı öğrenilen bir dükkana ulaşmak için saatlerce araç kullanmak veya alışveriş yaptığınız marketin raflarında Türk malı ürünler görünce gurur duymak yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza tanıdık gelebilecek durumlardan bazıları.
Dışişleri Bakanlığı mensupları olarak bizler de kariyerimizin önemli bir bölümünü yurtdışında geçiriyor, görev yaptığımız ülkelerdeki vatandaşlarımızla kader birliği yapıyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde vatandaşlarımız arasında iletişimi artırmaya ve ülkemizle olan bağlarını güçlü tutmaya gayret gösteriyoruz. Bir süre önce, fiziksel dünyada ancak bir şehir veya en fazla bir ülke ölçeğinde gerçekleştirmeye çalıştığımız bu birlikteliği sanal ortamda tüm dünyayı kapsayacak biçimde hayata geçirmek amacıyla bir çalışma başlattık. Kendi aramızda ve ilgili diğer kurum, kuruluş ve firmaların temsilcileriyle toplantılar yaparak uzun bir hazırlık süreci geçirdik ve daha sonra yazılım ve tasarımı tamamlanan portalı 7 Mayıs 2015 tarihinde memleketim.gov.tr adresinden, “Memleketim” adıyla kullanıma sunduk. Memleketim’in içinde her yaştan vatandaşımızın ilgisini çekebilecek ve hayatlarını kolaylaştıracak bilgiler ve uygulamalar mevcut.
Memleketim’in “Haberler ve Duyurular” başlıkları altında, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiren konulardaki gelişmeler, yaşadıkları ülke ve şehirlere öncelik verilerek güncel olarak paylaşılıyor. “Elektronik Kütüphane”de çok sayıda eserin içeriklerine bilgisayar ortamında ulaşılabiliyor, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik olarak önemli şahsiyetler tarafından yapılan bilgilendirici konuşma ve sohbetler de “Video Kütüphanesi”nde kullanıcıların hizmetine sunuluyor.
Konsolosluk işleriyle ilgili konular başta olmak üzere, farklı konulardaki bilgi notları “Bilgi Bankası ve Soru Bankası” menü başlıkları altında sunuluyor. Memleketim üyelerinin diledikleri konulardaki sorularını gönderip cevaplarına yine sistem üzerinden erişebilmeleri de mümkün.
Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ülkemizde ve yurtdışında yaşayan gençlerimizi biraraya getirmeyi amaçlayan gençlik kamplarına başvurular da Memleketim üzerinden yapılabiliyor. Yurtdışında yaşayan gençlerimizi hayatlarında en az bir kez bu kamplar aracılığıyla Türkiye’de misafir etmeyi arzu ediyoruz.
Yurtdışında yaşayan kadın vatandaşlarımız, “Memleketim Çağrı Merkezi” üzerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın gözetiminde çalışan Aile Danışmanlığı’na günün her saatinde ulaşabiliyor ve günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarını Aile Danışmanlarıyla görüşebiliyorlar.
“E-Okul”da anaokulundan üniversiteye kadar değişik düzeylerdeki çocuklarımıza ve gençlerimize başta Türkçe olmak üzere çeşitli alanlarda uzaktan öğretim programlarıyla ulaşılıyor.
Yurtdışındaki girişimcilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız Memleketim üzerindeki “Sarı Sayfalar”a kayıtlarını yaptırarak kendileri ve bulundukları ülkedeki vatandaşlarımız için yararlı bir veri tabanı oluşturuyorlar.
Şirketlerimiz ve kurumlarımız üniversite mezunları için kariyer ve staj imkanlarını Memleketim üzerinden ilgililerin bilgisine sunarken, yurtdışında yaşayan gençlerimiz de staj ve iş başvuruları yine Memleketim üzerinden yapabiliyorlar.
Memleketim üyeleri kendi aralarında “Postacı” üzerinden görüş alışverişinde bulunabiliyorlar. Yurtdışındaki vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından düzenlenen kültürel ve sosyal etkinliklerle ilgili bilgilendirmeler de Postacı üzerinden yapılabiliyor.
Memleketim üyeleri ülkemizden özledikleri her türlü ihtiyaçlarını “Türk Bakkalı”ndan sağlayabiliyorlar. Damak zevkimize hitap eden yiyecek ürünlerinin yanı sıra çeşitli süs eşyalarının da Türk Bakkalı’ndan sipariş edilmesi mümkün.
TRT ile Bakanlığımız arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde daha önce Avrupa FM ismiyle yayın yapan radyo kanalının adı “Memleketim FM” olarak değiştirildi. Memleketim FM günün 24 saatinde İnternet üzerinden yayın yapıyor. Ağırlıklı olarak müzik parçalarına yer verilen Memleketim FM’de günün belirli saatlerinde ülkelere özel yayınlar da gerçekleştiriliyor. Ayrıca saat başlarındaki haber programları başta gelmek üzere, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ilgisini çekebilecek programlara da, günün her saatinde Memleketim FM’in Podcast bölümünden ulaşılabiliyor.
Memleketim’de yer alan veriler Bakanlığımızda oluşturulan bir ekip tarafından güncelleniyor. Ayrıca henüz yazım aşamasında olan yeni modüllerin de biran önce tamamlanarak devreye alınması için teknik çalışmalara devam ediliyor. Nitekim hizmete sunulduğu tarihten bu yana “Kardeş Okullar” modülünün yazımı tamamlanarak kullanıma sunuldu. “Kardeş Şehirler” ve “Ödüllü Yarışmalar” modüllerini de kısa bir süre içerisinde hizmete almayı planlıyoruz.
Memleketim’e ilgi ve katılımın her geçen gün artmakta olduğunu memnuniyetle izliyoruz. Yeni modüllerin tamamlanması ve içeriğinin zenginleşmesiyle birlikte bu ilginin daha da artmasını ve Memleketim’in yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın buluşması noktası haline gelmesini bekliyoruz.
Memleketim’i tanıtan kısa bir video hazırlattık. Özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bu videoyu izlemelerini öneririm.