İlk bloğumu 2010 yılında, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptığım Ankara dönemimde açmıştım. Google’un blog altyapısı olan “Blogger” o tarihte ihtiyaçlarıma cevap veriyordu. Yurtdışı görevine gidene kadar düzenli olmayan aralıklarla altmış civarında yazı yazdım. Daha sonra Cenevre yıllarında ara verdim; üç yıla yakın bir süre yazamadım.
Kullanıma ilk sunduğumda bloğumun adı “Hariciyeciden bilişim yazıları”ydı. Nitekim çoğunlukla bakanlıkta yapmakta olduğumuz bilişim çalışmaları hakkında bilgi veriyordum blokta. Bir de diplomat olmak isteyen gençler için kariyer yazılarım oluyordu. Bir yazımda, cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiğimiz Silikon Vadisi ziyareti sırasında görüştüğümüz Apple yöneticisi Tim Cook ile yaptığımız sohbeti anlatıyor, bir başka yazımda, diplomat olmak isteyen gençler için tavsiyelerimi kaleme alıyordum.
Ben bloğumu açtığımda internet üzerinden yayın yapan kişi ve kuruluş sayısı oldukça azdı. Oysa şimdi internet üzerinde yeni bir medya dünyası geliştiği için görüş ve düşüncelerini bu alternatif platformda paylaşanların sayısı da arttı. Zaman içerisinde çoğu insan, artık okunamaz ve izlenemez duruma gelen gazete ve televizyon kanallarından uzaklaştıkları için gazetelerimiz ve televizyonlarımız da yoğun olarak internet dünyasında izleniyorlar. Fazla iddialı olmamakla birlikte “Diplomasi Günlüğü” ile şimdi ben de bu kervana katılmış oluyorum.
“Diplomasi Günlüğü”nü tasarlarken burada yalnız kendi yazılarımı paylaşmayı öngörmüştüm. Ancak yazmaya başladıktan sonra bu bloğun çerçevesini biraz daha genişletmeyi düşünmeye başladım. WordPress’in teknik altyapısına aşina olduktan sonra bu altyapıyı çok daha etkin bir şekilde kullanabileceğimi anladım. Bu konuda beni teşvik eden ve desteğini esirgemeyen yazılım mühendisi dostum Selim Bağcılar’ın da yardımıyla site çok kısa bir sürede kullanıma sunulacak aşamaya geldi. İlk haftalarda site üzerinde bazı ince ayarlar yapacağız. Hemen arkasından içerik olarak da bazı geliştirmeler yapmayı planlıyorum.
Blogda şu menü başlıkları var:
Yazılarım: Burada her hafta bir yazımı paylaşmayı öngörüyorum. Bloğun çatısı bu yazılar üzerinde yükseliyor olacak.
Türk ve Dünya Basınından: Bu başlık altında Türk ve yabancı basında ağırlıklı olarak dış politika konularında yayınlanan yazıları arşivleyeceğim. Türk ve Dünya Basınından’da arada bir bilişim yazıları da görebileceksiniz. Meslektaşlarımın farklı mecralardaki yazıları da yine bu başlık altında yer alacak.
YouTube‘da öne çıkanlar: Artık görsel medya ne zamandır YouTube’da yayın yapıyor. Dış politika ile ilgili çok ilginç programlar oluyor. Zaman içerisinde video kütüphanesini daha da geliştirmeyi arzu ediyorum.
Video Arşivimden: Bakanlıktaki yıllarımda çok sayıda televizyon programına katılmıştım. Bu yayınlara YouTube üzerinden erişmek mümkün. İşte bu videoları bloğuma da linkliyorum. Bundan sonra katılabileceğim programların video dosyaları da burada olacak.
Kitap Önerileri: Dış politika çalışanların okumasında yarar olduğunda bu alanın uzmanlarının hemfikir olduğu kitapların isimlerini bu başlık altında derlemeye başladım. Meslektaşların ve dostların da desteği ile bu listeyi zaman içerisinde zenginleştirmeyi planlıyorum. Bloğu izleyenler de dilerlerse kendi kitap önerilerini aşağıdaki İletişim Formu üzerinden paylaşabilirler
Bilmem, ayrıca belirtmeme gerek var mı; hangi başlık altında yer alırsa alsın, burada ağırlıklı olarak dış politika konularındaki yazı ve videolar bulunacak. Belki arada bir bilişim ve inovasyonla ilgili bazı paylaşımlara da yer verilecek. Bunlar dışındaki konulara girmeyi düşünmüyorum.
Diplomasi Günlüğü’nün güncellenmesi ilk aşamada biraz zaman alıcı olabilir diye düşünüyorum. Geçmişe yönelik güncelleme tamamlandıktan sonra bloğuma haftada bir yeni yazı ekleyeceğim. Bunun dışında seçtiğim yazı ve videoları da mümkün oldukça sık kaydetmeyi planlıyorum. Aslında bu konuda yakın çevremden ve dostlarımdan da destek alabilmeyi ümit ediyorum. Birkaç kanaldan güncelleme yapmayı başarabilirsem site her geçen gün daha da zenginleşecek ve güncelliğini koruyacaktır diye düşünüyorum.
Bu konuda bana destek vermeyi düşünenler aşağıdaki Yorumlar bölümüne veya iletişim formuna öneri yazı ve video linklerini kaydedebilirler.
Özgeçmişimi merak edenler için kısa bir metni de blog sayfalarına ekledim.
Ayrıca bu çalışmayla ilgili her türlü görüş ve düşüncelerinizi de bu iki yöntemle her zaman iletebilirsiniz.
Kalın sağlıcakla.