You are currently viewing Diplomat adayları için notlar

Diplomat adayları için notlar

Riyad Büyükelçiliğimizdeki görevimden Ankara’ya döneli neredeyse üç yıl oluyor. Bu süre içerisinde, ilgilendiğim konular gereği, kamu diplomasisi çalışmaları çerçevesinde Türkiye’de çok sayıda ili ziyaret ederek bu illerimizdeki üniversitelerde dış politikamızı anlattım, bakanlığımız hakkında bilgiler verdim. Nisan ayında Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın davetlisi olarak çoğunluğu kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler bölümlerinde okuyan Boğaziçili öğrencilerle İstanbul’da bir sohbete katılmıştım. Son olarak geçen ay Konya’da Selçuk üniversitesinde çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisine hem dış politikamızı anlattım, hem de “nasıl diplomat olunur” sorusunu cevaplamaya çalıştım.

Üniversite ziyaretlerimde bir araya geldiğimiz gençler arasında dış politikaya ilgi duyanların sayısının oldukça fazla olduğunu gözlemlemek beni memnun etti. Önceleri her yıl 300-400 kişi giriş sınavlarımıza katılırdı. Geçtiğimiz yıllarda başvuranların sayısı bir hayli arttı. Geçen yıl meslek memurluğu için 1500, konsolosluk ve ihtisas memurluğu için de 856 genç bakanlık sınavına girdi. Şimdi 2012 yılı sınav dönemi yaklaşıyor. Umarım aynı heyecanı bu yıl da yaşarız.

Hepimiz yakından izliyoruz; Dışişleri Bakanlığı son üç yıldır önemli bir büyüme yaşıyor. Ben Bakanlığa girdiğim yıllarda dış temsilcilik sayımız 170 civarındaydı. Şimdi 202. Bir mukayese imkanı vermesi açısından kaydedeyim; Afrika’da 2009 yılına kadar 12 Büyükelçiliğimiz vardı. Bu rakam 2011 yılı sonu itibarıyle 31’e yükseldi. Böylece Afrika’daki mevcutiyetimiz son bir kaç yıl içinde neredeyse üç katına çıktı. Dış temsilciliklerimizin toplam sayısının bu yıl sonuna doğru 210’a, 2015’e kadar da 240’a çıkmasını hedefliyoruz. Şunu içtenlikle ifade edeyim; dünyadaki hiç bir ülke dışişleri bakanlığının bu kadar süre içerisinde bu oranda büyüdüğünü sanmıyorum.

Temsilcilik sayılarındaki bu büyümeye paralel olarak her yıl bakanlığımıza yeterli sayıda yeni diplomat adayları alarak teşkilatımızı da güçlendirmeyi arzu ediyoruz. Önceleri her yıl, yarısı meslek memuru, yaklaşık 50-60 yeni memur alırdık. 2010 yılında Teşkilat Yasamızı değiştirerek idari memurluğu da kariyer memurluğuna dönüştürdükten ve özlük haklarımızda önemli iyileştirmeler sağladıktan sonra daha çok sayıda kariyer memuru almaya başladık. 2009’da 100, 2010’da 201, 2011’de ise 178 kariyer memuru (meslek ve konsolosluk ihtisas memuru) göreve başladı. Mesleğin daha cazip duruma gelmesinden sonra dikkatimizi çeken bir diğer husus da şu oldu: Özellikle son yıllarda, yalnız üniversitelerden yeni mezun olanlar değil, aynı zamanda, önceki yıllarda farklı özel ve kamu kurumlarında göreve başlayan gençler de sınavlarımıza yoğun ilgi gösteriyorlar. Nitekim geçen yıl meslek memurluğu sınavını kazananların yüzde 32’sini diğer kamu kurumlarından bakanlığımıza geçen gençler oluşturdu.

Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi, biz de dışişleri bakanlığı olarak, kariyer memurlarımızı mesleğe başlamadan önce bir eğitim programına alıyoruz. Buna ek olarak bu yıldan başlamak üzere genç meslektaşlarımızı Türkiye’de ve yurt dışında yüksek lisans programlarına göndereceğiz. Bu yıl başvuruları aldık; 25 memurumuz Eylül ayından itibaren değişik ülkelerdeki tanınmış üniversitelerde eğitime başlayacaklar. Ayrıca aynı sayıda gencimiz de bölgesel uzmanlık eğitimi amacıyla Türkiye’deki üç üniversitede bir yıllık tezsiz yüksek lisans programına katılacaklar. Orta Doğu, Balkanlar ve Rusya-Avrasya bölgeleri ile ilgili bu yoğun eğitim programlarına ek olarak adayların bir bölge dilini öğrenmeleri de amaçlanıyor.

Bu yıl sınav için duyurumuzu Temmuz ayında yapmayı, başvuruları da 13 Ağustos 2012 tarihinden itibaren almayı öngörüyoruz. Meslek memurluğu ile Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu sınavları bir birlerine yakın tarihlerde ve yalnız Ankara’da gerçekleştirilecek. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da tüm başvuruları elektronik ortamda alacağız. Adayların belgelerini Noterlerde onaylatmalarına, başvuru için bakanlığımıza bizzat gelmelerine gerek kalmayacak. Başvuru bilgileri online olarak doldurulup gerekli belgeler de sisteme elektronik ortamda yüklenebilecek. Sınavla ilgili sonraki aşamalar hakkında bilgiler de adaylara yine e-posta ile gönderilecek.

Meslek memurluğu ile Konsolosluk ve İhtisas memurluğu sınav süreci ile ilgili her türlü bilgiye Bakanlığımız web sitesi üzerinden erişilmesi mümkün. Sınavlarda yeterli sayıda başarılı aday olması durumunda bu yıl 75 meslek memuru ile 150 konsolosluk ve ihtisas memuru almayı planlıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki güzide üniversitelerimizde eğitim gören ve diplomasi mesleğine ilgi duyan yetenekli gençlerimizi bakanlığımızda görmeyi arzu ediyoruz.

Sınavlarımıza katılacak tüm diplomat adaylarına başarılar diliyorum.
.

Bir yanıt yazın