Ne zamandır bloğuma yazamadım. Bakanlıktaki günlük uğraşılar, dış ülkelere seyahatler, son olarak da bakanlığa giriş sınavları ile ilgili hazırlıklar kendime ayırdığım zamanı maalesef daha da azalttı.
Ancak bütün bu meşguliyetler arasında bilişime her zaman vakit bulmaya çalıştım. Bakanlığımız teknik alt yapısının yenilenmesi amacıyla yaklaşık üç yıl önce başlattığımız çalışmada da oldukça mesafe katettik. Geçenlerde bu konuları Hürriyet’ten Aysel Alp ile görüştüm. Önce Ankara Çayyolu’ndaki evimizde, daha sonra da bakanlıktaki ofisimde yaptığımız bu sohbetten uzunca bir metin ortaya çıktı.
Söyleşi 16 Ekim pazar günü Hürriyet Pazar’da yayınlandı. Ancak özellikle kamuda bilişim alt yapısını değerlendirdiğimiz bölümleri gazetede göremedim. Söyleşinin yayınlanmayan bölümleri hurriyet.com.tr’de yer aldı. (http://www.hurriyet.com.tr/pazar/18999474.asp) Metni ben de aşağıda incelemenize sunuyorum.
Görüşlerini paylaşmak isteyen okuyucular yorumlarını bloğuma kaydedebilir.
—————
BELGELER AFRİKA’YA İKİ SANİYEDE, KARŞI BİNAYA İKİ HAFTADA GİDİYOR
Fehmi Koru mesleğin duayenlerinden.
Basında teknolojiyi en iyi izleyen ve en iyi kullanan birkaç isimden biri. Yeni bir bilgisayar mı çıktı, yeni bir telefon ya da yeni bir fotoğraf makinesi, Fehmi Koru’da göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Bu teknoloji merakı ailesine de o kadar yansımış ki, beş çocuğundan üçü bilgisayar mühendisi.
Peki, bu tutku nasıl ortaya çıktı?
İşin sırrı, Gazeteci Fehmi Koru’nun kardeşinde.
Tam bir teknoloji tutkunu olan Büyükelçi Naci Koru’da…
Naci Koru, halen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığını yürütüyor.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de iletişimin en kilit olduğu kamu kurumlarının arasında yer alıyor.
Kriptolar, gizli yazışmalar, uluslararası antlaşmalar, belgeler…
Hepsi Dışişleri Bakanlığı’na emanet.
Koru, diğer görevleri yanında, 114 ülkeye uzanan bu devasa iletişim sisteminin de başındaki kişi.
Siyasal mezunu ama, kendi bilgisayar programlarını kendi yazıyor. E-pasaport, e-konsolosluk, Dışişleri’nin belge yönetim sistemleri onun geliştirdiği çözümler…
Hiç bilgisayar eğitimi almamış olmasına rağmen, kendini yetiştirerek programlar yazmış, bakanlık bilişim alt yapısının mimarisini geliştirmiş.
Tutku o kadar büyük ki, eşi Canan Hanım’ı bile etkilemiş.
“Öylesine düşkündür ki teknolojiye… Bilgisayarlar benim kumam gibidir” diyor Canan Koru.
Ve devam ediyor:
“Gecenin bir yarısı hop fırlar yataktan; ne oldu demeye fırsat bırakmadan, ‘buldum, bunu yazmam lazım’ diyerek koşar bilgisayarın başına. Üzerinde çalıştığı yazılımla ilgilidir buldum, dediği…”
Kurduğu sistemle, Dışişleri merkez teşkilatı ile yurtdışındaki 215 temsilcilik arasındaki iletişim hızı saniyelerle ölçülüyor.
Ama, Ankara’daki Dışişleri Bakanlığı’ndan, yine Ankara’daki bir başka devlet kurumuna belge göndermeye gelince iş değişiyor. İki devlet kurumu arasındaki belge iletişimi, bazen haftalar sürüyor.
Naci Koru’nun şimdiki hedefi bunu değiştirmek;
Hayalinde, Türkiye’de tüm bakanlıkların, tüm devlet kurumlarının aynı iletişim ağından yararlanmaları, işlerin saniyeler içinde sonuçlandırılması var.
İşte “el konulan hediye bir bilgisayar” ile başlayıp, devletin en kilit iletişim sistemlerinin mimarlığına kadar giden o tutkunun öyküsü:
“HEDİYENİZE DEVLET EL KOYMUŞTUR…”
Siyasal Bilgiler mezunusunuz, ama teknolojiye ilginiz ile tanınıyorsunuz. Bu ilgi nasıl başladı…
KORU: 1984’te Suudi Arabistan’da görev yaparken kişisel bilgisayarlar henü yeni yeni tanınmaya başlanmıştı. Cidde belediye başkanı İstanbul belediye başkanımının oğluna bir bilgisayar hediye etmek istemiş. Bilgisayarı belediye başkanına gönderilmek üzere büyükelçiliğimize yolladılar. Büyükelçimiz Umut Arık’a durumu anlattım; ‘efendim biz bu bilgisayarı büyükelçilikte tutalım, kendimiz kullanalım’ dedim. Büyükelçi, Belediye Başkanını aradı; ‘çok teşekkür ederiz, biz kullanmaya başladık’, dedi. O da, ‘güle güle kullanın, ben İstanbul için yenisini gönderiyorum’ diye karşılık verdi. İkincisini de böylece Sayın Dalan’a gönderdik. ENKA İnşaat’ın sahibi Sayın Şarık Tara da bize ihtiyaçlarımız doğrultusunda program geliştirmesi için bir mühendisini tahsis etti. Onunla oturduk, programlar yapmaya başladık.
“FEHMİ AĞABEYİM İLK BİLGİSAYARI BENDE GÖRDÜ..”
Ağabeyiniz Fehmi Koru’nun bilgisayar tutkusunu bilmeyen yoktur. Bu tutku sizden ona mı geçti; ondan size mi?
KORU: Ailede bilgisayarı ilk kullanmaya başlayan benim. Cidde’den sonra Avusturya Bregenz’e gittim. 3 sene kaldım. O sıralar da kişisel bilgisayarlar yaygınlaşmaya başlıyordu. Bir Comodore aldım. Oyun amaçlı kullanılan Comodore 64 ile karıştırmayın, normal bir bilgisayar. Hard diski yoktu. İki tane disket sürücüsü vardı. Hatırlarsınız, o yıllarda evlerdeki telefonlardan uluslararası görüşme yapılamıyordu. Arada bir ağabeyimle postaneden telefonla görüşüyoruz. “Ağabey bu bilgisayarlar muazzam. Alışabilirsen yazılarını çok daha pratik yazarsın, hayatın değişir” dedim. Getirebilir misin, diye sordu. Ben de yaz tatili için Türkiye’ye giderken bilgisayarımı arabanın arkasına koydum, Ankara’da ağbime verdim. O tarihlerde WordStar adında bir kelime işlem yazılımı vardı. Onun kullanımını ağbime gösterdim. Uzun yıllar yazılarını bu bilgisayarla yazdı.
Şimdi durum nasıl, siz mi daha iyisiniz Fehmi Bey mi?
KORU: İtiraf etmeliyim ki ağbim benden daha iyi. İlk başlarda sadece günlük yazılarını yazmak için kullanmaya başladı, ama teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar kullanımını çok ilerletti. Bilgisayar kullanımında beni de, diğer bir çok kişiyi de geçti. Şimdi her yeni çıkan cihazı alıyor, telefon, bilgisayar, tablet PC aklınıza gelebilecek her şeyi ilk çıktığında ediniyor. Bir gün geldi; elinde bir tablet PC; keyboard’ı renklerden, ışık huzmesinden oluşuyor. İlk defa görüyorum… Ağırlığı hiç olmayan sadece ışık huzmelerinden oluşan bir keyboard ve onu kullanıyor. Çok şaşırdım.
Biz her bir araya geldiğimizde, Ipadlerimizi bilgisayarlarımızı koyuyoruz ortaya. Sende ne var, bende ne var, program değiş tokuşu yapıyoruz.
Çocuklarının ilgisi nasıl bilgisayara?
KORU: Bizim iki, ağbimin 5 çocuğu var. Çocukların hepsi bilgisayar kullanımı konusunda çok iyi. Ağbimin üç çocuğu bilgisayar mühendisi. Çoğu zaman bilgisayarla ilgili bir sorun yaşadığında beni arıyor; şöyle bir sıkıntı var, sen çözdün mü, diye soruyor. Ben de çözemediysem birilerini arıyorum. Birbirimizi besliyoruz sürekli.
Canan Hanım’ın bilgisayar performansı nasıl?
KORU: Kullanıcı olarak gayet iyi. Ama küçük bir sorunla karşılaşsa bana sesleniyor. Kendi başına sorun çözmek istemiyor. Eşler kolaycılığa kaçıyorlar. O bende de var aslında. Bilgisayarcılar ile çalıştığım için küçük bir sıkıntı olsa kendim ilgilenmiyorum, ben de hemen uzmanlarını çağırıyorum.
Canan Hanım, Naci Bey öğretme konusunda nasıl?
CANAN KORU: Öğretmekte sabırsız. Az bilene öğretemiyor. Şuna basacaksın, buna basacaksın, diyor. İkinci kez sorduğunuzda kendinizi kötü hissediyorsunuz. Ben de çareyi söylediklerini yazmakta buldum. Ya da çocuklara soruyorum.
Bilgisayarı mesleğinizle ilgili işlerde kullanmaya ne zaman başladınız?
KORU: Bregenz’de muavin konsolosken, konsolosluk işlemlerinde bilgisayarı nasıl kullanabilir sorusuna cevap aradım. O tarihlerde çok yoğun kullanılan bir programlama dili vardı; dbase III Plus. Bu programlama dilini öğrendim ve bazı programlar yazdım. Türkiye’ye döndüğümde de dbase III Plus programlama Dili adıyla bir kitap hazırladım. Bu kitap üç baskı yaptı.
Bregenz’de geliştirdiğim basit bir programla, konsolosluklarda meşakkatli bir iş olarak bilinen aylık hasılat cetveli düzenlenme işini bilgisayara aktardık. Hasılat cetvellerini bilgisayar ile hazırlayıp yazıcıdan alıyor ve Türkiye’ye gönderiyorduk. Aradan aylar geçti; bir gün bakanlıktan bir yazı aldık. Yazıda, ‘siz neye dayanarak böyle yapıyorsunuz’ diye soruyorlardı. Yıllar sonra benzer bir olayı Şikago’da da yaşadım. 2002’de e-Konsolosluk işlemi başlatmıştık. Önce yalnız Şikago’da başlattığımız bu uygulamayı Büyükelçimiz, tüm ABD’ye yaymamızı istedi. Ardından da o zamanki dışişleri bakanımız Sayın Abdullah Gül, beni Türkiye’ye çağırdı ve bu sistemi tüm temsilciliklerimize uygulaması talimatını verdi.
Kamuda internet üzerinden kredi kartı uygulamasını da ilk olarak siz başlattınız değil mi?
KORU: Evet, yine Şikago’da vatandaşın konsolosluğumuza gelmeden internet üzerinden kredi kartıyla harç ödeyebilmesi için bir bankayla anlaştık. Ancak banka bunu her işlem için 50 Cent bir kesinti karşılığında kabul etti. Bu komisyonları posta masrafına ekleyince sorun kalmadı, uygulamayı başlattık. Birkaç ay sonra bir toplantı için Türkiye’ye gittiğimde Konsolosluk Dairesi’nin bir not yazdığını gördüm. Notta “Şikago Başkonsolosluğu tarafından hangi yasal dayanağa göre başlatıldığı anlaşılamayan kredi kartı ödemesi” şeklinde bir ifade vardı. Oysa bu çalışmayı sayın bakanımız destekliyordu. Daha sonra bu uygulama yaygınlaştı. Şimdi diğer kamu kurumları da harç ve vergi ödemelerinde kredi kartı kullanıyorlar.
Otuz yıllık bir dönemin tanığısınız… Dışişleri bugün teknoloji kullanımında hangi noktada?
KORU: Oda büyüklüğündeki karmaşık bilgisayarlarla yalnız personelimizin maaş bordrolarını basarken, şimdi ceplerimize sığabilen küçük bilgisayarlarımızla uluslararası gelişmeleri izleyebiliyor, dünyanın farklı bölgelerinde de bulunsak, dakikalar içerisinde dış politika konularında tutum belgeleri hazırlayabiliyor, onaya sunabiliyor ve bakanlık açıklaması olarak belgeleri elektronik ortamda yayınlayabiliyoruz. Önceleri haftalar, hatta aylar süren iletişimimizi şimdi saniyeler içerisinde gerçekleştirebiliyoruz. Çalışma ofislerimizdeki ekranlar üzerinden yurt dışında görev yapan büyükelçilerimiz ile video konferans düzenleyebiliyoruz.
Yaklaşık on yıldır tüm resmi belgelerimizi, kendi geliştirdiğimiz bir sistem ile hazırlıyor, onaya sunuyor, ilgili birimlerimize gönderiyor ve yine elektronik ortamda arşivliyoruz. 2001 yılından bu yana yazılan resmi yazılarımız içinde her hangi bir konudaki veya her hangi bir birim ile yapılan yazışmaları sorarsanız, bu yazışmaları saniyeler içerisinde bulup çıkarabilirim. Biz tüm açık yazılarımızı bu sistemle hazırlıyoruz. E-imza ile onayladığımız bu yazılarımız saniyeler içerisinde merkezdeki ve yurt dışındaki ilgili tüm birimlerimizdeki görevlilerimizin ekranlarına düşüyor.
BELGELER AFRİKA’YA BEŞ SANİYEDE
KARŞI BİNAYA İKİ HAFTADA GİDİYOR
Binlerce kilometre uzağa saniyeler içinde ulaşıyorsunuz ama diğer kamu kurumlarıyla iletişimi nasıl kuruyorsunuz?
KORU: Ne yazık ki Türkiye’deki kamu kurumlarına muhatap yazılarımız ilgili birimlere hala geleneksel yöntemlerle ulaştırılıyor. Onlarca, yüzlerce sayfa hacmindeki belgelerimizi, yazılarımızı saniyeler içerisinde dünyanın dört bir tarafındaki temsilciliklerimize iletebiliyoruz. Ama aynı yazıların bakanlığımızın karşısındaki bir diğer bakanlığa ulaşması günler alabiliyor. Teknolojinin bize sağladığı yetenekleri bilen bir kişinin bu durumu izah edebilmesi mümkün değil. Onlarda da bizdekine benzer belge yönetim sistemleri kullanılıyor. Ama bu sistemleri birbirleriyle elektronik ortamda konuşur duruma getirmemiz gerekir. Bir başka ifadeyle ortak dil oluşturmak gerekiyor. Bilişim alt yapısının güçlendirilmesinde oldukça mesafe kat eden bir kurum olarak, bu konuda üzerimize düşecek görevleri yerine getirmeye hazırız.
Son on yılı dijital ortama geçirdiğinize göre güçlü bir veri tabanına sahip olmalısınız?
KORU: Evet, şu anda BelgeArşiv üzerinde 10 milyondan fazla belgemiz bulunuyor. Ekleriyle birlikte hesapladığınızda dijital arşivde kayıtlı toplam sayfa sayısını on milyonlarla tanımlayabilirsiniz. Şimdi Cumhuriyetin ilk yıllarına ait çok sayıda hassas arşiv malzemesini de geliştirdiğimiz yeni bir modülle dijital ortama taşıyoruz. 1919’dan 1958’e kadar olan dönemi tasnif ediyoruz. Bir kısmının üzerindeki ‘gizliliği’ kaldırıyoruz. Bu çalışmamızı da yakın bir zamanda araştırmacıların kullanımına açacağız.
DIŞİŞLERİ ARŞİVİ AÇILIYOR
Ermeni soykırım belgeleri de sizde mi? Onları da açacak mısınız?
KORU: Bu belgelerin bir bölümü zaten bizdeydi. Fakat bakanlığımızda arşivle ilgili uygun bir yer olmadığı için Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne vermiştik. Şimdi bakanlığın üçte biri büyüklüğünde bir arşiv binası yaptık. Önümüzdeki ay teslim alıyoruz. Arşivlerimizi tamamen oraya alacağız. Ve tasnif başladı. Cumhuriyetten hemen sonraki dönem; 1919’dan 1958’e kadar olan dönemi ülke ülke tasnif ediyor görevlilerimiz. Latin Amerika ülkelerinin tasnifi tamamlanmak üzere. Şimdi bizim için önem taşıyan ülkelerin tasnifine başlıyoruz.
Vikileaks belgeleri dünyayı ayağa kaldırdı. Siz neler hissettiniz bu belgeler yayınlandığında?
KORU: Dışişleri için gizli belgelerin istenmeyen ellere geçmesi tam bir kabustur. Bu olaylar gizli belge üreten kurumlar için bir ders oldu, herkes daha bir titizlikle bilişim alt yapısına çekidüzen vermeye başladı. Biz de güvenlikle ilgili önlemlerimizi arttırdık. Ancak dünyada yüzde yüz güvenlik sağlanması maalesef mümkün değil. Yalnız teknolojiye güvenmeniz yeterli olmuyor. İnsan unsurunu da göz önünde bulundurmanız gerekir. Biz de teknolojik gelişmeleri bakanlığımıza uyarlarken güvenliğe azami önem veriyor, gerekli önlemleri alıyoruz.
Veri tabanınızda sadece arşiv belgeleri mi var?
KORU: Hayır, değişik amaçlarla geliştirdiğimiz farklı uygulamalar vardı. Şimdi tüm uygulamalarımızı aynı çatı altına taşıdık. Örneğin insan kaynakları, bütçe, dış temsilciliklerimiz ve Türkiye’deki yabancı diplomatlarla ilgili modüller aynı kaynaktan beslenen uygulamalardan birkaçı. İnsan Kaynakları uygulamamızın çok amaçlı kullanımı var. Maaş bordroları basımından, rutin atama kararnameleri taslaklarının hazırlanmasına, istatistikler çıkartılmasına ve görevlilerimizin en iyi hizmet verebilecekleri birimlerin seçimine kadar bu modülden etkin bir şekilde yararlanıyoruz.
Kim Kimdir, isimli bir veritabanınız daha var….
KORU: Bir diğer güçlü veritabanımız da bu. Dış temsilciliklerimizin temas içerisinde olduğu, ülkemiz için önem taşıyan, hükümet görevlileri, siyasiler, akademisyenler, sanatçılar, basın mensupları gibi kişilerin iletişim bilgileri yanında, görevleri, Türkiye ile bağlantıları gibi bilgiler büyükelçiliklerimiz ve başkonsolosluklarımız tarafından düzenli olarak bu veritabanına ekleniyor. Dolayısıyla birkaç tuşa basarak dilediğimiz kişilerin verilerine ulaşabiliyor, listeler hazırlayabiliyoruz. Kim Kimdir veritabanını özellikle temsilciliklerimizin yurt dışında düzenledikleri etkinliklerde davet mektupları ve tanıtım mesajları gönderilmesi amacıyla da kullanabiliyoruz. Ülkemizle ticari ilişkiler içerisinde bulunan şirketler, yurt dışındaki Türk dernekleri ve dünyadaki basın yayın kuruluşlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı veritabanları da zengin diğer uygulamalarımız arasında sayılabilir
Bakanlığa sınav başvuruları da elektronik ortamda yapılıyor…
Koru: Bu uygulamayı geçen yıl başlattık. Önceki yıllarda meslek memuru ve idari memur sınavları için başvuruların mutlaka şahsen yapılması isteniyordu. Ayrıca başvuru belgelerinin de mutlaka noterden onaylı örneklerinin ibrazı gerekiyordu. İlk kez geçen yıl başvuruların tamamen internet üzerinden alınacağını ve belgelerin tarayıcıdan alınan örneklerinin elektronik ortamda başvuruya eklenmesinin yeterli olacağını duyurduk. Hiçbir gencimizin başvuru dosyası teslim etmek için yüzlerce kilometre uzaklıktan Ankara’ya gelmesine gerek kalmadı. Ayrıca Notere gidip zaman kaybetmediler; gereksiz yere harç da ödemediler. Bunun sonucunda başvuru sayısında önemli bir artış oldu. Yalnız Ankara, İstanbul ve İzmir’den değil, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden de gençler sınav için başvuruda bulundular.
Bu yıl bin 500’den fazla gencimiz meslek memurluğu, yaklaşık 2 bin gencimiz de konsolosluk ve ihtisas memurluğu için başvurdu. İnsan Kaynakları birimimizden 4-5 kişilik bir grup başvuruları değerlendirdi ve sınava katılabilecek durumda olan gençlerimizi elektronik ortamda bilgilendirdi.
Bu uygulamanın ne kadarlık tasarruf sağladığını hesapladınız mı?
Koru: Arkadaşlarımız geçen yıl basit bir hesap yaptılar. Şahsen başvuru ve belge onayı için Noter’e gitme zorunluluğunun kaldırılmasından dolayı sağlanan zaman kazanımı yanında, işlemlerin yalınlaştırılmasının bakanlığımız ve katılımcılar açısından yaklaşık 350 bin liralık tasarruf sağladığını belirlediler. Bu yıl başvuru sayısı arttı; dolayısıyla tasarruf da buna paralel olarak artmıştır.
Teknoloji kullanımında geldiğiniz bu seviye, personelinize nasıl yansıyor?
Koru: Son zamanlarda üzerinde çalıştığımız projenin en önemli ve bence en heyecanlı modülünü ‘Kurumiçi Başvurular’ olarak tanımladığımız, kendi memurlarımızın bakanlık birimleriyle iletişiminin tamamen elektronik ortama aktarıldığı uygulama oluşturuyor.
Nasıl tüm resmi yazışmalarımızı kağıtsız ofis ortamında yapabiliyorsak, memurlarımızın her türlü taleplerini de sistem üzerinden kabul edebilelim, istedik. İzin başvuruları, atama kararnameleri öncesi tercih formlarının düzenlenmesi işlemleri de elektronik ortamda yapılsın. Hatta personel değerlendirme raporları da yine sistem üzerinden hazırlansın istedik. Çıtayı oldukça yukarıda belirledik. Uygulama başladığında bizim tahminlerimizden de az sıkıntı yaşadık. Şimdi pek çok başvuru kağıt kullanmadan, ıslak imza atmadan, form doldurmadan yapılabiliyor.
İzin konusu teşkilatınızın en sıkıntılı işlerinden biriydi. Bu sorunu sorununu aşmayı başardınız mı?
Koru: İzin modülü özellikle yurt dışındaki büyükelçilerimizin başvuruları için muazzam kolaylıklar sağladı. Geçen aya kadar büyükelçilerimiz izin taleplerini resmi yazıyla merkeze bildirir, biz de bu talebi onaya sunmadan önce ilgili dairesinin ön onayını isterdik. Daha sonra da insan kaynakları izin formlarını doldurup üst düzey onayına sunardı. Onay işlemi tamamlandıktan sonra da izin başvurusunun kabul edildiği resmi yazışma yoluyla ilgili büyükelçiliğimize bildirilirdi. Şimdi büyükelçilerimiz izne ayrılmak istedikleri tarihler ile birlikte iznin geçirileceği yer ve telefon numaralarını da kaydettiklerinde bu talepleri sistemde ilgili birimlere ve onay makamlarına iletiliyor ve talep süratle sonuçlandırılıyor. Şimdi sicil modülü üzerinde çalışıyoruz.
SİCİL AMİRİNE İTİRAZ HAKKI
657 sayılı Devlet Memurları Yasasında yapılan değişiklikle sicil uygulaması kaldırılmamış mıydı?
KORU: Evet kaldırıldı. Kurumlar artık personel değerlendirme sistemlerini kendileri oluşturacaklar. Biz bir çalışma yaptık; çalışmamızın ana esaslarını belirledik. Oldukça yalın, ama şeffaf bir değerlendirme sistemi getiriyoruz. Amirler, birlikte çalıştıkları görevliler hakkında değerlendirmelerini yapıyor, görüşlerini çeşitli başlıklar altında sisteme kaydediyorlar. Sonra bu değerlendirme raporu, hakkında değerlendirme yapılan görevlinin incelemesine sunuluyor.
Yani bir memur, amirinin kendisi hakkında yaptığı değerlendirmeyi görebilecek. Üstüne üstlük bir de itiraz edebilecek. Doğru mu anladık?
KORU: Evet. Görevli, performansı ile ilgili olarak amirinin yazdığı notlarla ilgili yorum yazmak isterse bunu rapora ekleyebilecek. İtiraz ettiği hususlar olursa değerlendirme raporunun bir üst amir tarafından daha incelenmesini talep edebilecek.
Bu yapıyı sistem üzerinde kurduk. Şimdi denemeler yapıyoruz. Kısa bir süre içerisinde uygulamayı kullanıma sunacağız. Sanırım izin modülü gibi, değerlendirme raporu hazırlanması uygulaması da Türkiye’deki kamu kurumlarında bir ilk olacak.
Bakanlık olarak sosyal paylaşım ağlarıyla aranız nasıl? Çalışanlarınız, mesai saatleri içinde bu sitelere girmesi mümkün mü?
KORU: Tabii ki hiçbir kısıtımız yok. Sosyal paylaşım sitelerinin çalışmalarına önem veriyoruz. Biz de dışişleri bakanlığı olarak uzun bir süredir Facebook ve Twitter hesaplarımız üzerinden dış politikaya ilgi duyan vatandaşlarımıza ve yabancılara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Sayın bakanımızın dış temaslarını da yine çok süratli bir şekilde Twitter ve Facebook’taki izleyenlerimizle paylaşıyoruz. Ayrıca çok sayıda meslektaşımızın da kendi sosyal paylaşım siteleri var. Büyükelçilerimiz, başkonsoloslarımız kendi adreslerinden görüşlerini ve çalışmalarını kendi izleyicileriyle paylaşıyorlar.Benim de uzun bir süredir Facebook ve Twitter hesaplarım var. Ayrıca bir bloğum var. Burada da genellikle bilişim dünyasındaki gelişmeler hakkında yazıyorum. Düzenli yazmam mümkün olamıyor, ama şu an itibarıyle 15-20 yazıma blog adresimden (http://nkoru.blogspot.com/) erişilmesi mümkün.
Geleceğe yönelik yeni projeleriniz var mı?
KORU: Yeni arayışlar içerisindeyiz. Hangi alanda bilişim alt yapımızı geliştirerek işlerimizi kolaylaştırabileceğimiz konusunda ön çalışmalar yapıyoruz. Ama bence bunların hepsinden önemlisi, bu çalışmaları ve geliştirdiğimiz bu modülleri diğer kamu kurumlarıyla da paylaşabilecek eşgüdümü sağlamak. Benzer kamu kurumları da alt yapılarını ve ortak kullanıma sunulabilecek veritabanlarını diğer kurumların da kullanımına açarlarsa o zaman daha da güçleneceğimizi düşünüyorum.
Bir yanda diplomatik görevleriniz bir yanda teknolojiyi izlemek, nasıl zaman buluyorsunuz?
KORU: Sağolsun, Canan’ın anlayışı sonucunda, biraz da onun vaktinden alarak buna imkan bulabiliyorum.