You are currently viewing Ülke Raporları
Vector world map infographic symbol. Dotted icon with country capital map pointers. International global illustration sign. Template elements for business, global marketing project, web design, presentation, data report, text

Ülke Raporları

Dışişleri Bakanlığı olarak ülkemizin bayrağını 233 yurt dışı temsilciliğimizle 135 ülkede dalgalandırıyoruz. Temsilciliğimizin bulunmadığı ülkeler ise en yakın Büyükelçiliklerimizin sorumluluk alanında. Başka bir anlatımla, Bakanlığımız çalışma sahası tüm dünyayı kapsıyor.

Temsilciliklerimizin öncelikli görevlerinden biri bulundukları ve sorumlu oldukları ülkelerle ilgili kapsamlı bilgiler derleyip bunları düzenli olarak Ankara’ya göndermek. Bu raporlar ülkenin nüfusu, para birimi, zaman dilimi, iklimi, tarihi ve demografik verileri gibi temel bilgilerin yanı sıra, devlet yapısı, önemli şahsiyetler, toplumsal ve kültürel yapı gibi detaylı bilgileri de içeriyor.

Ayrıca, raporlarda Türkiye ile ikili ilişkilerden; sağlık, okul durumu, sebze meyve fiyatları gibi günlük yaşama ilişkin pratik bilgileri de bulmak mümkün. Masa başında değil, ülkenin içinde yaşanarak edinilmiş bu bilgiler oldukça değerli.

Ülkemizin dış politikası belirlenirken ana başvuru kaynağı temsilciliklerimizin bu raporları oluyor. Ülkemize yapılan veya ülkemizden diğer ülkelere gerçekleştirilen üst düzey resmi ziyaretlerde de çerçeveyi yine raporlar belirliyor.

Gündemin hızlı gelişimine bağlı olarak hazırlanan notların önemli bir bölümü kısa süre içinde güncelliğini yitiriyor. Bu nedenle temsilciliklerimizin raporlarını sürekli olarak güncellemeleri ve her bir resmi ziyaret öncesi ilgili merkez birimlerimizle paylaşması gerekiyor. Merkez birimlerimiz tarafından alınan notlar ziyaret dosyaları içinde temaslarda bulunacak yetkililerimize sunuluyor. Ziyaretler tamamlandığında ise dosyada yer alan bilgiler çoktan eskimiş oluyor.

Bu notlardan tek faydalanan Bakanlığımız yetkilileri değil. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanlarımız olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinin yurtdışına yapacakları ziyaretlerde ülkelere ilişkin bilgi ihtiyacı Bakanlığımız tarafından karşılanıyor.

Son yıllarda her seviyede resmi ziyaret trafiğinin yoğunluğu düşünüldüğünde, merkez birimlerimizle yurtdışı temsilciliklerimiz ve Bakanlığımızla diğer kurumlar arasında ülke notu alışverişinin ne seviyede olduğu tahmin edilebilir. 

Dışişleri Bakanlığı olarak çok sayıda yazışma gerektiren, zaman ve enerji kaybına neden olan bu bilgi paylaşım sürecine bilişim altyapımızla bir alternatif oluşturmayı amaçladık ve “Ülkeler Veri Tabanı” adını verdiğimiz uygulamayı kullanıma sunduk.

Öncelikle farklı başlıklar altında hazırlanmakta olan çeşitli raporları gözden geçirdik ve bu raporlarda yer alan başlıklara yenilerini de ekleyerek tek bir rapor oluşturduk. Yazılım ve tasarımcılarımız görselliği öne çıkaran ve istenen bilgiye hızlı erişimi sağlayan uygulamayı geliştirdi. Bayrak ve milli marş gibi temel ve değişmeyecek verileri merkezi olarak her bir ülke için sisteme ekledik. Diğer alanları ilgili Büyükelçiliklerimiz tamamladı.

Ülkeler Veri Tabanını Bakanlığımızın intranet uygulaması olan DışNet’in bir modülü olarak Bakanlığımız birimlerinin ve personelinin kullanımına sunduk. Bu şekilde, daha önce sadece ilgili birimlerin arşivlerinde yer alan ve kısıtlı sayıda personel tarafından erişim sağlanan bilgiler ortak kullanıma sunulmuş oldu. Raporların güncellenmesi kolay hale geldi. Yazışma yapma ihtiyacı ortadan kalktı. Raporlarda yer alan bilgi ve istatistikler görsellerle zenginleştirilerek daha okuyucu dostu hale geldiler.

DışNet’in tablet versiyonu da bulunuyor. Ayrı bir yazılım ve tasarım çalışması yaparak Ülkeler Veri Tabanını DışNet tablet uygulamasına dahil ettik. Böylece ülke bilgilerine ulaşımı daha da kolay hale getirdik. Şu anda personelimiz üst düzey güvenlik önlemlerine sahip tablet uygulamamız sayesinde ülkelere ilişkin ihtiyaç duydukları güncel verilere zaman ve mekan sınırlaması olmadan ulaşabiliyorlar. Burada bir hususu vurgulamamda fayda var: Ülkeler veri tabanında gizli bilgi ve değerlendirmelere yer vermiyoruz.

Bakanlığımız içinde ülke notu paylaşımını bu şekilde pratik hale getirdikten sonra Ülkeler Veri Tabanını diğer kamu kurum ve kuruluşlarına açmaya yönelik çalışmalara başladık. Bu çalışmalar önümüzdeki günlerde başka bir yazımın konusu olacak KamuNet portalının temelini oluşturdu.

KamuNet kısaca, kamu kurumları tarafından üretilen ve diğer kamu kurumlarının faydalanabileceği bilgilerin ortak bir platform üzerinden paylaşılmasını amaçlıyor. Ülkeler Veri Tabanı Bakanlığımızın bu platforma ilk katkısı oldu. Şu anda Bakanlığımızla protokol imzalayarak sisteme dahil olan kurumlar Ülkeler Veri Tabanına doğrudan erişme imkanına sahip oluyorlar.

 

Bu tür uygulamalarla Bakanlığımızın verimliliğini artırmanın yanı sıra ülkemizin e-Devletleşme sürecine de katkı sağlamış oluyoruz. 

Leave a Reply